ZMOS odmietol tvrdenia, že samosprávy vyplatili učiteľom menej

03.12.2012 Bratislava

Bratislava 3. decembra (TASR) - Mestá a obce vynaložili minulý rok na osobné výdavky pre školy o 116.822 eur viac, než im určoval normatív.

"Ak došlo k presunu normatívnych zdrojov na prevádzku, môže ísť len o jednotlivé výnimočné prípady, netýka sa to obcí a miest, ale iných zriaďovateľov," vyhlásil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč.

ZMOS tak odmietol vyjadrenie lídra školských odborárov Pavla Ondeka. Ten v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu tento víkend vyhlásil, že samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy. Tieto peniaze mali byť podľa Ondeka použité na prevádzku škôl.

Dvonč dodal, že jedným zo záverov spoločného piatkového (30.11.) rokovania s vládou SR bol aj záväzok, že ZMOS preverí spôsob financovania mzdových výdavkov na základných školách v porovnaní s poskytnutými a rozpísanými normatívnymi prostriedkami z kapitoly ministerstva školstva.

"Ani na uvedenej vzorke miest a obcí sa nepotvrdilo, že zriaďovatelia neposkytli mzdové výdavky na vyplatenie miezd zamestnancov. Aj z údajov 24 miest a obcí, ktoré zaslali kancelárii ZMOS za rok 2011, vyplýva, že obce a mestá na prenesený výkon štátnej správy v oblasti mzdových výdavkov vyplatili viac prostriedkov, než im určuje normatív," podčiarkol predseda ZMOSu.

Závery správy ministerstva školstva o hospodárení škôl a školských zariadení za rok 2011 podľa neho potvrdzujú, že celkové čerpanie normatívnych bežných výdavkov za všetkých zriaďovateľov v regionálnom školstve na osobné náklady bolo o 1,1 percenta nižšie, než predstavoval normatív na mzdy.
 

Vyberte región